Materiaal keuze

Algemeen

Een dartpijl (zie afbeelding) bestaat uit 4 delen. De punt van de pijl, het gedeelte wat je met de vingers vast hebt, de “barrel”, het stukje daarachter, de “shaft” en het uiteinde, de “flight”. Van deze 4 onderdelen zijn veel combinaties van verschillende materialen en vormen beschikbaar.

Punt van de dartpijl

De punt van de pijl is beschikbaar in een aantal diktes en lengtes. De lengte is afhankelijk van wat de gebruiker van de pijlen het fijnste vind. Na verloop van tijd kan deze punt vervangen worden, omdat deze door het gebruik en slijpen misschien te kort is geworden.

Barrel

De barrel is belangrijk voor de dartpijl. De gebruiker zal zelf moeten bepalen welke barrel hij/zij het fijnste vind. De barrel is in vele verschillende soorten en maten verkrijgbaar. De een is dikker dan de ander, de ander is weer langer. Bovendien bepaalt de barrel ook het gewicht van de pijl. Het gewicht van de barrel verschilt tussen de 17 en 28 gram. Daarnaast word de barrel gemaakt van 3 verschillende materialen. De goedkoopste worden gemaakt van koper. Iets duurder zijn de barrels gemaakt van nikkel en zilver. De duurste klasse van de barrels zijn gemaakt van maximaal 98% Tungsten. De darter moet zelf bepalen of hij/zij veel of weinig grip wil hebben op de barrel.

Shaft

De shaft is het onderdeel dat tussen de barrel en de flight zit. Deze word bevestigt met schroefdraad of direct in de barrel geduwd. Shafts kunnen variëren tussen soort materiaal, maar ook tussen de dikte en de lengte. De materialen die hier voor gebruikt worden zijn voornamelijk aluminium en kunststof. Sinds kort worden er 2 nieuwe materialen gebruikt, deze zijn Kevlar en Carbon. Deze materialen zijn extreem licht en stevig. Bij het gebruik van kunststof shafts kan je ringetjes gebruiken die openingen van de shaft voor de flight dicht kan “knijpen”. klik hier voor een voorbeeld.

 

Flight

De flight word gebruikt om de pijl te stabiliseren. Flights zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en maten, maar ook verschillende materialen. Ze kunnen dus ook van gewicht verschillen, ze zijn verkrijgbaar van 75 tot 180 micron. Flights worden aangeboden door verschillende merken, en in verschillende categorieën. Om je flights te beschermen, zijn er “flight protectors” bedacht. Dit zijn puntjes van gemaakt van aluminium, die je over de top van je flight kan schuiven. Dit voorkomt dus schade aan de flight wanneer je deze raakt met een andere pijl. klik hier voor meer informatie over flights.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *