Het Dartbord

Nu weten we wel wat een dartbord is, en waar het voor gebruikt word. Maar waar word het nou eigenlijk van gemaakt?

Het Materiaal

Dartborden zijn gemaakt van sisal (dus geen paardenhaar). Sisal is een plantaardig product. De lange vezels van de bladeren worden na het drogen in bossen bij elkaar verbonden, en omwikkeld met tape. Hierna worden ze gesneden tot schijven. Deze schijven worden op een houten plaat gelegd en samengeperst met alle vezels naar boven gericht. Om de rand van het bord komt een stalen band. Omdat het bord uit naar voren gerichte, zeer dunne vezeltjes bestaat, kan de dart gemakkelijk het dartbord in. Als de dart uit het dartbord wordt gehaald, trekken de ontstane gaatjes weer dicht als je er een dart naast plaatst.

De Cijfer ring

De metalen cijferring aan de rand van het dartbord is los te halen en verplaatsbaar. Zorg er altijd voor dat de 20 boven een zwart vlak zit.

Voorkomen van Slijtage

Roteren van de cijferring op het dartbord is aan te raden, omdat het dartbord slijt na lang gebruik. Meestal slijt het gebied rond de triple 20 als eerst. Door te roteren zorg je er voor dat de levensduur van het bord niet sneller verkort word.

De Bedrading

De metalen bedrading die de scorevlakken verdeelt, kan rond of mes vormig zijn. Hoe dunner dit metaal, hoe minder kans op bouncers (een afketsende pijl). Met name de merken Unicorn, Bulls, Shot! en Winmau gebruiken deze techniek die ervoor zorgt dat de darter geen bouncers meer heeft en dus een optimaal speeloppervlak heeft. Voor recreatieve dartborden en trainings dartborden wordt ook sisal gebruikt. Voor dartborden voor kinderen word vaak geperst papier of metaal (magnetisch dartbord) gebruikt. In het topsegment, zoals bij de Bull’s dartborden worden ook standaard professionele ophangsystemen meegeleverd. Verder is het erg belangrijk dat je nooit een dartbord nat of vochtig maakt! Hieronder staan een aantal bekende merken van dartborden. Voor meer informatie,  klik hier.

Bekende Merken

  • Bull’s (De artikelen van Bull’s darts NL worden uitgebracht door de Embassy Benelux in Naaldwijk)

 

  • Unicorn (ontwikkelt dartborden sinds 1937)

 

  • Winmau (De producent van de borden die bij toernooien gebruikt worden, met meer dan 70 jaar ervaring)

 

  • Shot! (Komt uit Nieuw – Zeeland en produceert dartborden sinds 1970)

 

  • One80 (Specialiseert zich sinds 2005 op de Chinese markt)

 

  • XQ Max (Produceert dartborden sinds 2007)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *