De snelste finish; de 9-darter

Algemeen

de 9-darter is de snelste finish bij een leg die met 9 pijlen uitgegooid word. Vandaar dat het ook de “perfecte leg” genoemd word. Vanwege zijn hoge moeilijkheidsgraad worden er tijdens toernooien extra prijzen verbonden aan het gooien van een 9-darter.

Geschiedenis

De eerste 9-darter die op televisie werd uitgezonden werd op 13 oktober 1984 gegooid door John Lowe tijdens de World Matchplay. In 1990 gooide Paul Lim de eerste 9-darter op het wereldkampioenschap van de BDO. In 2002 gooide Shaun Greatbatch tijdens de Dutch Open de eerste 9-darter op een toernooi dat rechtstreeks op televisie werd uitgezonden. Later dat jaar gooide Phil Taylor de eerste tijdens een toernooi van de PDC.

9-darters kwamen op de grote toernooien ook tot 2006 nog zelden voor. In 2007 werden er relatief veel gegooid. Daarna breidde dat aantal zich behoorlijk uit. Michael van Gerwen was in 2007 tijdens de Masters Of Darts de eerste speler onder de 18 die tijdens een toernooi een 9-darter gooide. Ook waren Phil Taylor en Tony O’Shea er tijdens de International Darts League in 2007 verantwoordelijk voor dat er voor het eerst in hetzelfde toernooi twee 9-darters werden gegooid. Tijdens de PDC World Darts Championship in 2009 wierp Raymond van Barneveld de eerste perfecte leg tijdens het PDC-wereldkampioenschap.

Op 8 oktober 2011 gooide de Noord-Ier Brendan Dolan tijdens de World Grand Prix in Ierland een 9-darter in de spelvariant dubbel-in-dubbel-uit. James Wade en Robert Thornton deden dit na op 8 oktober 2014 en gooiden daarmee de tweede en derde. Maar zij waren tevens de eerste tegenstanders die op een televisietoernooi beiden in hun wedstrijd een perfecte leg gooiden. Twee keer in één wedstrijd door dezelfde speler was al voorgekomen. Dit door Phil Taylor die op 24 mei 2010 tijdens de finale van de Premier League Darts twee 9-darters liet noteren.

Mogelijkheden

Er bestaan aardig wat manieren om een perfecte leg te gooien. Hieronder zie je de top 4 van meest voorkomende scores.

  1. ttriple 20 (60) – triple 19 (57) – dubbel 12 (24)
  2. triple 20 (60) – triple 17 (51) – dubbel 15 (30)
  3. ttriple 20 (60) – triple 15 (45) – dubbel 18 (36)
  4. triple 18 (54) – triple 17 (51) – dubbel 18 (36)

klik hier voor meer informatie over het gooien van een perfecte leg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *