Callers en Mastercallers

Algemeen

Bij het darten zijn er 2 soorten callers. De “caller” en de “mastercaller” (BDO) of “master of ceremonies” (PDC). De caller is degene die de gegooide punten opnoemt, en de mastercaller is degene die de darters het podium oproept, en na de wedstrijd weer afroept. Dit is belangrijk voor toernooien met grote zalen, want dan kunnen de bezoekers zowel zien als horen hoeveel er gegooid is door de darters. Dit word al zo gedaan sinds de dart sport word uitgezonden op tv, en het is dus een cruciaal onderdeel bij de dart toernooien die op tv worden uitgezonden.

Bekende Callers

Hieronder zie je een lijstje met de meest vooraan staande callers en mastercallers in de dartwereld.

  • Russ Bray, bijnaam “The Voice”, is sinds 1996 caller bij de PDC. Hij is berucht om zijn zeer rauwe stem die naar verluidt klinkt ‘als een roestige rasp’.
  • Rab Butler, actief bij de BDO.
  • George Noble, bijnaam “The Puppy”. Hij wordt algemeen beschouwd als de beste caller ter wereld. Jarenlang was hij te horen bij de BDO, maar sinds hij in begin 2007 besloot freelancer te worden callt hij ook voor de PDC.
  • John McDonald, vanaf februari 2007 officieel actief als “Master of Ceremonies” bij de PDC, als opvolger van Phil Jones. In het verleden was hij voornamelijk actief in de pool- en bokssport.
  • Jacques Nieuwlaat, De bekendste Nederlandse mastercaller. Hij is de eerste niet-Brit die op Lakeside een officiële wedstrijd callt. Tevens geeft hij commentaar bij darts. Van 2001-2011 bij Sport1 en SBS 6, en vanaf 2012 bij RTL 7.
  • Marco Meijer, Nederlandse caller en actief bij de BDO. Hij debuteerde op Lakeside 2012 en maakte ook zijn opwachting op Lakeside 2013.
  • Dave Joacim, Belgische caller actief bij de BDO. Hij debuteerde op Eurosport 2 tijdens Top of Ghent 2014.

klik hier voor meer informatie over het darten.

klik hier voor een uitgebreide lijst met callers en mastercallers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *