Een dartslegende: Eric Bristow

Algemeen

Eric Bristow, geboren op 25 April 1957 in Londen, bijgenaamd “The Crafty Cockney” was een Engelse darter. Hij bereikte tien keer de finale van het World Professional Darts Championship, alias de Embassy of tegenwoordig de Lakeside. Bristow won het toernooi vijf keer en is daarmee de recordhouder. Hij is overleden op 5 April 2018 in Liverpool.

Loopbaan

Bristow won zijn eerste titel in 1980. Hij versloeg zijn Londense stadsgenoot Bobby George. Dit was zijn eerste, maar niet zijn enige overwinning. Hij domineerde de dartswereld in de jaren 80. Hij verdedigde zijn titel in 1981 en won opnieuw in 1984, 1985 en 1986. Zijn carrière bestond ook uit tegenslagen, zo verloor hij van de jonge, en onbekende Keith Deller in de finale van 1983. Het jaar kwam hij zelfs niet verder dan de eerste ronde door toedoen van Steve Brennan. Van 1989 tot en met 1991 verloor hij de finale drie jaar op rij.

Bristow was de meest succesvolle en constante darter van de jaren 80. Hij was de nummer 1 van de wereldranglijst tussen 1980 en 1987. Hij had niet alleen groot darttalent, hij had ook vervelende karaktertrekken. Zo kwam hij erg arrogant over en werd daardoor vaak uitgejouwd door het dartpubliek.

Begin jaren 90 stond hij nog even op nummer 1, maar snel daarna kelderde zijn spelniveau en vorm naar beneden. Dit werd onder meer veroorzaakt doordat hij aan darteritus lijdt. Iemand die aan darteritus lijdt heeft grote moeite om zijn darts los te laten bij het weggooien. Wat resulteert in een worp die extreem veel moeite kost om uit te voeren. Terwijl dezelfde worp daarvoor relatief tot zeer makkelijk uit te voeren was door de persoon in kwestie. Het is te vergelijken met de yips in het golf. Bristow plaatste zich niet meer voor de Embassy en werd uit het nationale team gezet. Dit betekende het einde van zijn profcarrière. Hij speelde nog kort in de PDC. Zijn laatste officiële wedstrijd was in de halve finale van 1997 bij de PDC Ladbrokes World Darts Championship. Hij verloor van een andere legende: Phil Taylor.

Eric Bristow werd benoemd tot Lid in de “Orde van het Britse Rijk” en was commentator bij diverse dartevenementen voor de Britse sportzender Sky Sports. Hij overleed in 2018 op 60-jarige leeftijd aan een hartaanval, terwijl hij aanwezig was bij de Premier League Darts in de Echo Arena Liverpool.

klik hier voor meer informatie over het darten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *