De carrière van Michael van Gerwen

Algemeen

Michael van Gerwen is een Nederlands professioneel darter, geboren in Boxtel op 25 april 1989. Zijn bijnaam luidt “Mighty Mike”. Hij won op 1 januari 2014 als jongste speler ooit het PDC World Darts Championship, nadat hij daar een jaar eerder al de finale van haalde. Het winnen van deze wedstrijd zorgde er tevens voor dat hij voor de eerste keer de nummer één werd op de wereldranglijst. Op basis van gewonnen major-toernooien of carrièreverdiensten is Van Gerwen na Phil Taylor de succesvolste speler in de geschiedenis.

Carrière BDO

Van Gerwen begon op z’n dertiende met darten in een café met vrienden. In 2006 nam hij deel aan de Topic International Darts League, die in Nijmegen gehouden werd. In de eerste ronde werd hij tweede in een poule met Tony Eccles, Colin Lloyd en Martin Atkins. De tweede wedstrijdronde speelde hij tegen de ervaren Martin Adams en deze won van Gerwen als jongste speler van het toernooi. Deze ronde had een pijlgemiddelde van 36 tegen 35,6 van Adams, waarbij geen enkele leg met meer dan 15 pijlen werd uitgegooid. Ook gooide hij een 125-finish uit door single bull en bullseye te gooien en was hij dicht bij een 9-darter. Voormalig wereldkampioen Andy Fordham, Darryl Fitton, mastercaller Martin Fitzmaurice en vele andere dartsliefhebbers bestempelden de wedstrijd. Die door Van Gerwen met een 164-finish werd uitgegooid, als de beste wedstrijd die ze ooit hadden gezien.

Overstap PDC

Op 14 januari 2007 gaf hij samen met Jelle Klaasen en Vincent van der Voort aan over te stappen naar de PDC. Kort na deze overstap won hij tijdens de Masters Of Darts van Phil Taylor, met 3-0 in sets. In de halve finale van hetzelfde toernooi gooide hij een 9-darter tegen Raymond van Barneveld.

In 2012 bereikte Van Gerwen de wereldtop. Hij won dat jaar zeven PDC-ProTour-toernooien. In oktober won hij zijn eerste grote PDC-titel, de World Grand Prix. In november speelde Van Gerwen zijn tweede PDC-finale, de Grand Slam of Darts, die hij verloor van Raymond van Barneveld. Op 30 december 2012 bereikte hij de finale van het PDC World Darts Championship, waarin Phil Taylor nog te sterk was. Daarmee speelde hij dat seizoen voor de derde keer de finale van de laatste vier grote PDC-toernooien.

klik hier om te zien op welke plaats Michael van Gerwen staat in de top 10 van rijkste darters.

klik hier voor meer informatie over Michael van Gerwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *