De carrière van Raymond van Barneveld

Algemeen

Raymond van Barneveld, geboren in Den Haag op 20 april 1967, is een Nederlands professioneel beoefenaar van de dartssport. Zijn bijnaam luidt “Barney”. Hij is zijn carrière begonnen als BDO-speler en stapte in 2006 over naar de Professional Darts Corporation (PDC). Hij is een vijfvoudig wereldkampioen, waarvan vier keer bij de British Darts Organisation (BDO), en een keer bij de PDC. Ook won hij drie keer de wereldtitel bij de World Darts Federation (WDF) in 1997, 1999 en 2003 en een keer de Europese titel bij de WDF in 2004.

Van Barneveld is een van in totaal vier spelers die zowel bij de BDO als PDC wereldkampioen zijn geworden en de enige die de wereldtitel bij de BDO, PDC én de WDF won. Daarnaast won hij verscheidene televisietoernooien, stond hij bij zowel de BDO als de PDC eerste op de wereldranglijst en was hij de eerste speler die op het PDC World Darts Championship een 9-darter gooide. In koppelverband won Van Barneveld tweemaal de WDF Europe Cup. Dit was eenmaal met Co Stompé en eenmaal met Vincent van der Voort. Ook won hij eenmaal de WDF World Cup (met Vincent van der Voort), en driemaal de PDC World Cup of Darts. Dit was  eenmaal met Co Stompé en tweemaal met Michael van Gerwen. Ook won Van Barneveld eenmaal de PDC World Pairs met Roland Scholten. Gekeken naar gewonnen major-toernooien of carrièreverdiensten is Van Barneveld de succesvolste speler in de BDO-geschiedenis.

Carrière BDO

Van Barneveld heeft vanaf 1984 tot aan 2006 bij de BDO gespeeld. In 2006 speelde Van Barneveld precies 15 jaar bij de BDO. In deze 15 jaar had Van Barneveld 4 maal de wereldtitel veroverd. Ook had hij 3 maal individueel goud behaald op de WDF-wereldbekerkampioenschappen. Daarnaast 1 maal individueel goud op de Europese bekerkampioenschappen van diezelfde WDF en in totaal 6 “major”-titels.

Carrière PDC

Na het verlies van de Lakeside-finale in januari 2006 beraadde Van Barneveld zich over zijn toekomst. Een maand later besloot hij om over te stappen van de BDO naar de Professional Darts Corporation (PDC). Als reden hiervoor gaf hij de mogelijkheid om vaker tegen zijn rivaal Phil Taylor te kunnen spelen.

Tijdens de eerste persconferentie na zijn overstap vertelde Van Barneveld dat hij voor zichzelf drie doelen had gesteld: hij wilde een 9-darter gooien, Phil Taylor verslaan en PDC-wereldkampioen worden. Van Barneveld maakte zijn debuut als PDC-speler op de Premier League Darts 2006. Hij won zijn allereerste partij als PDC-speler van Ronnie Baxter met 8-1. In zijn partij tegen Peter Manley bewerkstelligde Van Barneveld een van zijn drie doelen door zijn allereerste op tv uitgezonden 9-darter te gooien. Uiteindelijk plaatste Van Barneveld zich overtuigend voor de halve finales met slechts één verloren wedstrijd en een toernooigemiddelde van boven de 100. Hij verloor zijn halve finale vervolgens van landgenoot Roland Scholten.

klik hier voor meer informatie over Raymond van Barneveld.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *