De carrière van Gary Anderson

Algemeen

Gary Anderson is een Schotse darter, geboren op 22 december 1970 in Musselburgh. Hij staat bekend als “The flying Scotsman”. Gary werd in Januari 2015 voor het eerst in zijn carrière wereldkampioen darts.

Carrière BDO

Anderson begon zijn dartcarrière bij de BDO, waar hij in 2001 het Welsh Open won van John Walton. Hierdoor kwalificeerde hij zich automatisch voor de deelname in 2002, waar hij in de 1e ronde verloor van Stefan Nagy met 3–0. Hoewel Anderson te boek staat als een zeer goede ‘vloerspeler’ won hij op 13 mei 2007 zijn eerste grote tv toernooi, de “International Darts League”. door in de finale Welshman Mark Webster met 13-9 in legs te verslaan. Dit was zijn eerste zege op een BDO-grandslamtoernooi.

Op 9 september 2007 won Anderson zijn tweede grote tv-toernooi in vier maanden tijd: de World Darts Trophy. In de halve finale kwam hij met 4-1 achter te staan tegen Andy Hamilton, maar wist toch te winnen met 6-5. Vervolgens versloeg Anderson in de finale de machtige Phil “The Power” Taylor met 7-3.

In december 2007 won hij alweer zijn derde grandslamtitel in één jaar tijd in Nederland. Ditmaal wist hij de Zuiderduin Darts Masters te winnen door in de finale na een 3-1-achterstand met 5-4 te winnen van Mark Webster. In december 2008 herhaalde hij dit door in de finale Scott Waites met 5-4 te verslaan.

In het World Professional Darts Championship 2008 werd hij in de eerste ronde uitgeschakeld door Fabian Roosenbrand.

Op 12 februari 2009 maakte hij zijn overstap bekend van de BDO naar de PDC.

Carrière PDC

2010

Bij zijn eerste WK 2010 bij de PDC haalde hij de tweede ronde: nadat hij Jamie Caven met 3-2 versloeg, werd hij door Ronnie Baxter met 4-0 verslagen.

2011

In 2011 verloor hij in het WK 2011 de finale van Adrian Lewis, nadat hij onder anderen Raymond van Barneveld (5-1) en Terry Jenkins(6-2) versloeg.

Op 19 mei 2011 won hij de Premier League Darts 2011 van Adrian Lewis in het Wembley Arena London.

2012

In 2012 op het WK 2012 kwam hij tot de kwartfinales. Daarin verloor hij met 5-1 van Simon Whitlock. In de 1e ronde voorkwam hij op het nippertje een blamage tegen de onbekende Jyhan Artut (3-2 in sets). Hierna won Anderson een tijd geen grote toernooien en vloertoernooien meer.

2014

Op het WK 2014 werd Anderson in de derde ronde uitgeschakeld door Michael van Gerwen, de latere winnaar van het toernooi. Hij haalde op de World Matchplay 2014 de halve finale, waarin hij verloor van Phil Taylor (17-15). In de Premier League Darts 2014behaalde hij eerder dat jaar al de halve finales, door een vierde plek te behalen in de eindstand.

Op de World Grand Prix 2014, een toernooi waarbij er geopend én gesloten moet worden met een dubbel, haalde Anderson de halve finale. Daarin gaf hij een 3-1 voorsprong in sets weg aan James Wade, die met 4-3 in sets van hem won en later de finale verloor van Michael van Gerwen. Anderson versloeg Brendan Dolan, Mickey Mansell en Kevin Painter, om de halve finales te bereiken.

Op het European Darts Championship 2014 werd Anderson in de eerste ronde uitgeschakeld door Terry Jenkins, die uiteindelijk als tweede eindigde. Anderson behield zijn zevende plek op de wereldranglijst, maar zag zijn naaste concurrenten dichterbij komen en uitlopen.

Anderson won op 30 november 2014 de finale van de Players Championship Finals met 11-6 van Adrian Lewis. Hij gooide over het gehele toernooi een gemiddelde van 104. Door dit resultaat steeg Anderson van plek 7 naar plek 4 op de wereldranglijst. Hiermee plaatste hij zich voor deelname aan alle toernooien van de PDC.

2015

Anderson won op 4 januari 2015 het WK 2015 en daarmee zijn eerste wereldtitel. In de finale versloeg hij Phil Taylor met 7-6. Hij kwam 3-1 en 5-3 voor, maar zag Taylor steeds terugkomen. In de laatste set wint Anderson met 3-0. Hij gooide een toernooigemiddelde van boven de 100 en stijgt naar de 3e plek op de wereldranglijst.

De eerste 2 partijen in de Premier League 2015 won Anderson, in de eerste partij versloeg hij Phil Taylor met 7-5, de tweede wedstrijd won hij met 7-1 van Peter Wright. In de halve finale versloeg hij Dave Chisnall met 10-9. Chisnall miste 3 pijlen voor de overwinning, waarna Anderson een 116-finish wierp om alsnog te winnen. In de finale won hij met 11-7 van de Nederlandse Michael van Gerwen, met een gemiddelde van 105. Van Gerwen was niet scherp genoeg en miste veel dubbels. Het was voor Anderson de tweede keer dat hij de Premier League won en een vervolg van zijn goede vorm sinds de zomer van 2014.

De World Matchplay Darts 2015 eindigde voor Anderson in mineur. Hij verloor al in de 2e ronde van de Oostenrijker Mensur Suljović. Anderson miste veel dubbels en scorend was het niet goed genoeg om de uitschakeling te voorkomen. Anderson herpakte zich echter snel en won een vloertoernooi in oktober 2015. Ook in het European Darts Championship 2015 in oktober/november 2015 gooide Anderson uitstekende wedstrijden. Hij verloor de finale uiteindelijk met 11-10 van Michael van Gerwen in een spectaculaire partij, waarin beide spelers boven de 103 gemiddeld gooiden.

2016

Het WK 2016 van Gary begint in de eerste ronde tegen de qualifier Andy Boulton. Die eenvoudig aan de kant wordt gezet door “The Flying Scotsman”. Hij treft in de derde ronde “The Dutch Destroyer” Vincent van der Voort, waar hij van won met 4-0. Hierna komt hij tegenover “The Machine” James Wade te staan. Wade komt er niet aan te pas en Anderson wint met 5-1 en een gemiddelde van 105.25. Dan komt hij de tweede Nederlander tegen, de “Cobra” Jelle Klaasen. Anderson gaat als een raket van start, gooit in de derde leg van de eerste set een 9-darter en zet Klaasen met 6-0 aan de kant. In de finale treft hij dan “Jackpot” Adrian Lewis en het is een spannende partij tussen twee wereldkampioenen (Lewis 2011 & 2012 en Anderson 2015), maar uiteindelijk overwint Anderson met 7-5 en prolongeert daarmee zijn titel bij het PDC WK Darts.

Klik hier voor meer informatie over het darten zelf.

Klik hier voor meer informatie over bekende dart toernooien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *