Darten, hoe werkt het spel?

Het Dartbord

Voor vele mensen lijkt het een dom spel, een aantal pijlen richting een bord met getallen en vakjes gooien, maar wat is nou eigenlijk de bedoeling van het spel? Dat ga ik bij deze uitleggen.

De bedoeling van het spel is om zoveel mogelijk punten te scoren door middel van de juiste vakken te raken. Punten scoren kan op verschillende manieren, hierbij zal ik uitleggen hoe de indeling van het dartbord werkt.

In de afbeelding hierboven ziet u een dartbord. Een dartbord is verdeeld in 20 vakken, met 4 ringen die daar door heen lopen. Langs de buitenste rand van het bord, ziet u een ring met de getallen, deze duiden de scores van de verschillende vakken aan.

Double

De buitenste ring staat voor de “dubbel”. Dit wil zeggen, als je een van deze vakken weet te raken, word de score van het getal verdubbeld. Voorbeeld: Dubbel 20 is een score van 40.

Bed

Tussen de buitenste en de 2e ring, zie je het zwarte of witte vlak genaamd “bed”, dit vlak telt de score maal 1. Voorbeeld: Het bed van 20 x 1 = 20.

Triple

De 2e ring, met de kleinste vakjes, staat voor de “triple”. Dit wil zeggen, als je een van deze vakjes raakt, word de score verdrievoudigt. Voorbeeld: Triple 20 is dus een score van 60.

Single Bull

De 3e ring staat voor de “Single Bull”, deze ring is 25 punten waard.

Bull’s Eye

De 4e ring, in het midden van het bord, is de “Bulls Eye”. Deze ring is 50 punten waard.

180

De hoogste score die met 3 pijlen te behalen valt is dus 180, door middel van 3 keer triple 20 te gooien. Hieronder zie je een foto van de maximaal te behalen score met 3 pijlen.

Spelregels

Begin

Bij het darten gaat het er om dat je vanaf 501 of 301 met zo min mogelijk gebruikte pijlen naar de 0 gaat. Het is de bedoeling dat je eindigt met een dubbel, dus de minimale score waarmee je kan uit gooien is 2 (Dubbel 1). Aan het begin van het spel, moet er bepaald worden wie er mag beginnen. Dit word gedaan door het zogenoemde “Bullen”. Hierbij krijgen beide deelnemers 1 pijl om zo dicht mogelijk bij de Bull (het midden van het bord) te gooien. Mits beide deelnemers in de bull of de single bull gooien, of op gelijke afstand van de bull, moet er opnieuw gegooid worden.

Finishen

De deelnemer die als eerste 501 weet uit te gooien, heeft een zogenoemde “leg” gewonnen. Na 3 gewonnen legs heb je een zogenoemde “set”. Bij het darten worden er wedstrijden gehouden op basis van “best of” of “first to”. Bij “best of” gaat het om de meerderheid in legs. Bijvoorbeeld best of 10, dan heb je bij 6 legs gewonnen. Bij “first to” gaat het er om wie als eerste een aantal legs bereikt. Bijvoorbeeld first to 10. Wie dan als eerste 10 legs bereikt heeft, wint de wedstrijd. klik hier voor meer informatie.