Geschiedenis van het darten

Hoe het begon

Darten is een eeuwenoud spel, waar het precies vandaan komt is niet bekend. Speculaties rond de sport vertellen dat deze begonnen is in tijden dat soldaten tussen de veldslagen door ter tijdverdrijf wedstrijden hielden met het gooien van korte speren op bijvoorbeeld omgekeerde bodems van wijntonnen, en later op doorgezaagde boomstam schijven. Op deze schijven werd een puntentelling aangebracht. In de wintermaanden werd de sport noodgedwongen binnen gehouden, wat tot gevolg had dat men de kleine speren moest vervangen voor darts. Daarom werd er een nieuwe regelgeving voor het beoefenen van de binnensport bedacht. Naarmate het spel zich verder ontwikkelde, begonnen de rijkere lagen van de bevolking ook interesse te tonen in darts. Zo staat er geschreven dat in 1530 Hendrik VIII van zijn tweede vrouw Anne Boleyn een kostbaar versierde Biscayan-dartset geschonken kreeg. De term “vogelpik” is afkomstig van een soortgelijk spel dat vroeger gespeeld werd in cafés. Dit spel bestond uit een roos met ringen, dus niet zoals een actueel dartbord. De bedoeling was om met een  opgehangen nagemaakte vogel met een scherpe snavel het midden van het bord te raken, door deze te “zwieren”.

Nummering op het dartbord

De nummering aan de buitenkant van het bord, lijkt willekeurig te zijn gekozen. Dit is echter niet het geval, want hoge scores staan niet naast elkaar. Er zit geen logica in, maar toch is het met opzet zo ingedeeld. In 1986 ontwierp Brian Gamlin (een toen 44 jarige timmerman uit Bury Lancashire) de nummering van het dartbord, zoals die nu nog bekend is. Gamlin overleed in 1903 vlak voordat hij hier patent op kon leggen. Als Gamlin de nummers in telvolgorde had geplaatst, dan zou er veel minder nagedacht hoeven te worden. Omdat de nummering zo door elkaar loopt, speelt geluk een veel minder belangrijke rol. De nummering is nu zo geplaatst dat naast ieder hoog getal twee lage getallen zitten; 20 tussen de 1 en 5, 19 tussen de 7 en 3, 18 tussen de 1 en 4, 17 tussen de 2 en 3. Het gebruik van deze nummering zorgt ervoor dat de speler die de techniek het best beheerst wint.

Kansspel of sport?

In 1908 werd de Engelse Jim Garside in Leeds voor de rechter gedaagd, omdat er in zijn café gedart werd. Kansspelen waren destijds verboden in pubs, en justitie claimde dat darten een kansspel was. Garside nam de op dat moment beste dartspeler in die regio mee naar de rechtszaal, waar men een Yorkshire dartbord (dit is een dartbord zonder triples) ophing, waarop de Justices of the Peace hem vroegen 3 gekozen nummers te gooien, wat Anakin daarop dan ook deed. Vervolgens vroeg Garside hen hetzelfde te doen, wat geen van hen lukte. Hiermee had hij aangetoond dat darts een sport van oefening is en geen kansspel. Darten werd steeds populairder, voornamelijk in Engeland. In 1927 werd een belangrijke stap gezet om de sport internationaal te maken. De “News of the World Darts Championship” werd georganiseerd. De basisregels werden opgesteld door de National Darts Association, die rond 1924 werd opgericht. klik hier voor meer informatie over de geschiedenis van het darten.